In 3 stappen naar een aantrekkelijke vacature

Op zoek naar een speld in de hooiberg? Jouw organisatie is helaas niet de enige opdrachtgever op zoek naar de juiste kandidaat. De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en het aantal vacatures stijgt. Grote kans dus dat een potentiële kandidaat – naast jouw vacature – ook andere vacatures met dezelfde functietitel onder ogen krijgt. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt? In dit artikel vertellen we je hoe je tot een onderscheidende én aantrekkelijke vacaturetekst komt, waarmee je kwalitatieve kandidaten werft voor jouw opdracht.

 

Stap 1: Trap af met een vacature intake

Wat is een vacaturetekst zonder een goede fundering? De fundering van jouw vacaturetekst leg je vast aan de hand van een vacature-intake met je collega die de uitvraag indient. Tijdens de vacature-intake komen verschillende elementen aan bod, die samen de basis vormen voor een allesomvattende vacaturetekst. Een bijkomend voordeel: het dwingt je om van tevoren goed na te denken over de opdracht, het onderscheidend vermogen en de sollicitatieprocedure. Tijdens de vacature-intake denk je na over:

 • Het bedrijfsprofiel van jullie organisatie;
 • Het ontstaan van de vacature;
 • De functie-inhoud en -kenmerken;
 • Het aanbod dat jullie kunnen bieden;
 • Het gewenste profiel van een kandidaat;
 • Het aanbestedingstraject.

 

Stap 2: Ontwikkel een Job Value Proposition

De informatie die je in stap 1 hebt opgehaald, gebruik je vervolgens voor het beschrijven van de Job Value Proposition (JVP). Dit is het belangrijkste onderdeel van jouw vacature en krijgt om die reden een prominente plek in de tekst. De JVP is hét sollicitatieargument voor een potentiële kandidaat en is doelgericht, echt en onderscheidend. Dit stukje tekst voorziet in de wensen en behoefte van de doelgroep en maakt op een eenvoudige manier duidelijk waarom een kandidaat voor een opdracht bij jouw organisatie kiest, in plaats van een soortgelijke opdracht bij een andere organisatie. Natuurlijk wel belangrijk dat je alle beloftes kan waarmaken.

 

Stap 3: Schrijven maar!

Stap 1 en 2 doorlopen? Dan is het tijd voor het schrijven van je vacaturetekst! Een vacaturetekst tussen de 500 en 700 woorden wordt het beste gelezen én leidt gemiddeld tot 30% meer sollicitaties dan vacatures die korter of langer zijn. Met de informatie die je uit de vacature-intake hebt gehaald is de tekst zo geschreven!

 

Algemene info

Duur, opties voor verlenging, uren per week, startdatum, opleidingsniveau, regio, werkdagen, planning. Feiten die een potentiële kandidaat graag van tevoren inzichtelijk heeft. Vergeet hierbij ook niet de inschrijfdeadline bij te vermelden.


 

Provincie Utrecht
Functienaam Duurzaamheidscoach Maatschappelijk Vastgoed Start Z.s.m.
Duur 12 maanden Opleidingsniveau HBO
Opties verlenging 3x 12 maanden Regio Utrecht
Uren per week 16-24 uur Einde inschrijfdatum Vrijdag 20 januari
DAS opdracht Ja Eindtijd 12.00 uur

 


Organisatie

Een potentiële kandidaat wil weten waar hij of zij komt te werken. Wat heeft jouw organisatie als opdrachtgever te bieden? Hoe ziet het team eruit? Wat is de cultuur van de organisatie? En voelt iemand zich hierin thuis? Let er vooral op dat het geen commercieel bedrijfsprofiel wordt. Daar zit een kandidaat namelijk niet op te wachten.


Wij zetten ons in voor een prettige werk- en leefomgeving voor alle Groningers! De provincie doet het werk waarvoor het Rijk te groot is en de gemeenten te klein. We zorgen voor onze natuur, landschap, wegen en woningbouw. Maar ondersteunen ook culturele activiteiten en -organisaties zodat het culturele aanbod in Groningen levendig blijft. Er zijn subsidies voor het bedrijfsleven en ondernemers, om ze te helpen innoveren en verduurzamen.

Ons werk doen wij niet alleen. We werken samen met inwoners, medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hard aan alle uitdagingen waar we in Groningen voor staan. Zo verzilveren we kansen op het gebied van leefbaarheid, economie, vergroening, digitalisering en ecologie.

Wij werken allemaal met passie voor de samenleving. Dat vind je ook terug in de werksfeer. We werken veel samen om doelen te bereiken. We bieden veel ruimte voor eigen initiatief en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Samen met een team van 20 collega’s werk je aan uiteenlopende opdrachten, in een complexe maar vooral uitdagende omgeving. Geen dag bij de provincie Groningen is hetzelfde!


Opdracht

Onder het kopje ‘opdracht’ vertel je meer over de functie-inhoud. Oftewel: wat gaat de gekozen kandidaat doen? Formuleer concreet wat de taken zijn. Maak hierbij niet alleen een omschrijving van de werkzaamheden, maar geef ook aandacht aan de impact die een kandidaat maakt in de functie. Dit brengt jouw vacaturetekst tot leven. Wil jij de opdrachtomschrijving nóg aantrekkelijker maken? Wissel dan af tussen tekst en opsommingstekens. Wel zo overzichtelijk!


Als Traject Begeleider Participatieplekken help je – binnen het uitvoeringsprogramma re-integratie en participatie ‘Zicht op Werk’ – de inwoners van gemeenten Eemnes, Blaricum, Laren en Huizen om een passende werkplek te vinden. Je coacht inwoners op leerdoelen, bespreekt de mogelijkheden en bepaald samen de juiste richting naar een passende werkplek. Je gaat op zoek naar geschikte participatieplekken, passend bij de talenten en leerdoelen van inwoners. Vervolgens begeleid je hen naar én op een participatieplek. Jouw ondersteunende werkzaamheden zijn:

 • Het onderhouden van contact met verschillende organisaties waar je inwoners plaatst of in de toekomst kan gaan plaatsen;
 • Het uitbreiden van een netwerk aan participatieplekken binnen de non-profit sector;
 • Nieuwe trajecten opzetten in ons eigen werkcentrum;
 • Inzetten van trainingen, instrumenten of trajecten voor de inwoner, passend bij hun traject;
 • Aanspreekpunt zijn voor organisaties, collega’s en begeleiders;
 • Beheren van je eigen caseload.

Aanbod

Enkel een interessante opdracht is platgezegd niet voldoende om een potentiële kandidaat over de streep te trekken. Natuurlijk is het maximaal uurtarief een belangrijk gegeven, maar deel ook andere arbeidsvoorwaarden zoals de mogelijkheid om hybride te werken en een reiskostenvergoeding. Heb je moeite met het bepalen van een aantrekkelijk aanbod? Flextender geeft advies over het uitzetten van de opdracht in de markt. Met een matchratio van 98% vinden wij op elk moment een geschikte kandidaat. Juist ook bij schaarse functies.


Deze functie is ingedeeld in functieschaal 9. Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.


Profiel

Een potentiële kandidaat wil weten of hij of zij in aanmerking komt en of het de moeite loont om zich kandidaat te stellen. Schets een profiel, beschrijf competenties en maak onderscheid tussen knock-outcriteria en gunningscriteria. 53% van de sollicitanten vindt vacatureteksten te vaag, waardoor ze het lastig vinden om te bepalen of het een match is. Extra belangrijk dus om jouw gewenste profiel te specificeren.


Jouw profiel

Je bent een goede luisteraar en hebt het vermogen je goed in te leven in anderen. Met je analyse-skills kom je tot de kern van het probleem en vind je de juiste oplossing. Dankzij jouw doortastendheid en je vermogen om met (veel verschillende) mensen om te gaan, worden jouw oplossingen ook geaccepteerd. In jouw functie word je regelmatig geconfronteerd met moeilijke- of ronduit schrijnende situaties. Gelukkig ben jij hierop voorbereid en weet jij je ook in deze gevallen staande te houden.

Knock-outcriteria

 1. In de afgelopen 6 maanden heb je niet meer dan 2 overeenkomsten gehad met de Gemeente Zoetermeer met een totale duur van 24 maanden;
 2. Je hebt minimaal een afgeronde hbo-bachelor opleiding;
 3. In de afgelopen 6 jaar heb je minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring vanuit de Jeugdwet;
 4. Je bezit een goedgekeurde registratie in het register ‘Stichting Kwaliteitsregister Jeugd’ (In de kamer Jeugdzorgwerker of Jeugd- en Gezinsprofessional).

Gunningscriteria (weging, totaal 100 punten)

 1. Een afgeronde hbo-bachelor opleiding SPH of MWD (10 punten);
 2. Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring in de Jeugdzorg in de afgelopen 3 jaar (30 punten);
 3. Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente in de afgelopen 3 jaar (25 punten);
 4. Aantoonbare kennis in pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en hulpverleningsmethodieken (duidelijk weergegeven in het cv met 1 referentieproject of afgeronde opleiding) (20 punten);
 5. Uiterlijk beschikbaar per 23 januari voor 36 uur per week (10 punten).

Competenties

 • Communicatieve-, motiverings- en onderhandelingsvaardigheden;
 • Stressbestendigheid;
 • Flexibel en het vermogen om te improviseren;
 • Samenwerken;
 • Organisatiesensitiviteit en omgevingsbewustheid;
 • Daadkrachtig en slagvaardig.

Beoordeling

Hoe ziet het aanbestedingstraject eruit? Wanneer kan de kandidaat terugkoppeling verwachten? En wat zijn de eventuele vervolgstappen? Duidelijke afspraken over de verwachtingen geven een potentiële kandidaat rust en vertrouwen. Daarom hebben we bij Flextender het beoordelingstraject stap voor stap uitgewerkt, zoals in het voorbeeld hieronder.


Stap 1: Beoordeling cv’s op minimumeisen

Flextender beoordeelt de cv’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie van vijf cv’s die aan de organisatie worden voorgelegd

Flextender beoordeelt de cv’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De vijf kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek

De opdrachtgever beoordeelt de cv’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd in onderlinge vergelijking op de volgende criteria.

 1. Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.
 2. Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek

In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Als geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.


Overige informatie

De uitvraag sluit je af met de laatste informatie en mededelingen. Denk aan de benodigde kandidaten, de cv-eisen, de werkdagen en de planning.


Benodigde kandidaten

3 kandidaten.

Cv-eisen

Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, met minimaal twee referenties.

Werkdagen

De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: maandag t/m vrijdag.

Planning

De gesprekken bij Hilversum Mediastad zijn gepland op 17-01-2023 van 10.00 uur tot 15.00 uur. De kandidaten die hiervoor worden uitgenodigd, ontvangen uiterlijk op 10-01-2023 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Overige informatie

 • Voor het uitvoeren van de opdracht is afgifte van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een vereiste.
 • Het facturatieproces van deze opdracht verloopt middels de facturatiemodule van Flextender. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u een handleiding.

Kan je hulp gebruiken bij het schrijven van jouw vacaturetekst? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op.