Specialist Omgevingsverordening en Toepasbare Regels
Provincie Utrecht
 
Aanvraagnummer
18761
Duur
12 maanden
Opties verlenging
2 maal 12 maand(en)
Uren per week
32-36 uur
DAS opdracht
Ja
Start
31 januari 2025
Opleidingsniveau
HBO+
Regio
Utrecht
Einde inschrijfdatum
25 November 2024
Eindtijd
09:00 uur

Organisatie
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie. 

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Opdracht
Onze ambitie is om van ons Omgevingsbeleid een samenhangend pakket te maken: Omgevingsvisie, Omgevingsverordening en Programma’s en deze digitaal te ontsluiten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Voor het team SRO zoeken we daarom een enthousiaste en nieuwsgierige collega. Met jouw juridische kennis en ervaring ga jij onze collega’s helpen om de strategische keuzes uit de provinciale Omgevingsvisie en Omgevingswetprogramma’s te vertalen naar praktische, uitvoerbare regels. Om bij te dragen aan een goede dienstverlening aan onze initiatiefnemers ga jij je ook richten op het toepasbaar maken van deze regels via de vergunning check in het Digitaal Stelsel Omgevingswet

Je gaat daarvoor onderdeel uitmaken van het coördinatiepunt Omgevingsbeleid. Het coördinatiepunt Omgevingsbeleid is opgericht om te zorgen voor meer samenhang tussen visie, verordening en programma’s binnen de provincie Utrecht. Binnen het coördinatiepunt werk je met een groep adviseurs en projectleiders aan het actueel houden van de omgevingsverordening. Daarnaast werk je met de vergunningverleners in onze organisatie en de omgevingsdiensten aan het opstellen van toepasbare regels en de implementatie ervan

Als specialist omgevingsverordening en toepasbare regels zorg je voor:

  • Advisering over de eenduidigheid van de reeds opgestelde regels en de samenhang tussen de verschillende regels;
  • Het vertalen van beleidsambities in regels, samen met andere juristen en beleidsmedewerkers uit de organisatie;
  • Advisering over de transitie als gevolg van de Omgevingswet, inclusief DSO. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 inwerking getreden en zal regelmatig worden gewijzigd evenals het DSO dat nog in ontwikkeling is;
  • Advisering over de digitale aspecten van de Omgevingswet voor de provincie Utrecht op het gebied van het gebruik van de omgevingswetstandaarden (STOP/TPOD) en de functionaliteiten en dienstverlening van het DSO.
  • Ondersteunen van de doorontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, bijvoorbeeld door bugs te signaleren en input te geven zodat het Omgevingsloket, de samenwerkingsruimte, de regelbeheersoftware en het zaaksysteem beter functioneren;
  • Opstellen en wijzigen van toepasbare regels in afstemming met de vergunningverleners en andere betrokkenen binnen en buiten de organisatie;
  • Beheren en onderhouden van de vergunningcheckers en aanvraag- en meldingsformulieren in de regelbeheersoftware. Daarbij neem je het initiatief om zaken continu te verbeteren;
  • Afstemmen van bugs en ontwikkelwensen voor benodigde functionaliteiten af met de softwareleveranciers

Resultaatsverwachting
De specialist levert gedurende de looptijd van de opdracht de volgende concrete resultaten op: Advisering over consistentie regels: Draagt zorg voor de juridische controle en eenduidigheid van de bestaande regels in de Omgevingsverordening, waarbij de samenhang tussen de verschillende regels wordt geborgd. Dit betreft het beoordelen van de al bestaande regels en waar nodig, voorstellen doen tot verbetering.

Vertaling beleidsambities: Draagt in 2025 bij aan het vertalen van de gewijzigde beleidsambities uit de  Omgevingsvisie en de Omgevingswetprogramma’s in uitvoerbare, juridisch houdbare regels die bruikbaar zijn voor vergunningverleners en andere betrokkenen.

Toepasbare regels in DSO: Het opstellen, testen en implementeren van toepasbare regels voor de vergunning check binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), zodat burgers en bedrijven zelfstandig vergunningen kunnen checken en aanvragen. Uiterlijk na 12 maanden moet dit operationeel zijn in het DSO.

Ondersteuning bij digitale implementatie: Draagt actief bij aan het signaleren van bugs en verbeterpunten binnen het DSO en werkt samen met softwareleveranciers om de functionaliteiten en regelbeheersoftware te optimaliseren, met als doel dat het Omgevingsloket optimaal functioneert voor de gebruiker.

Beheer en onderhoud vergunningcheckers: Verantwoordelijk voor het continu verbeteren, beheren en onderhouden van de vergunningcheckers en formulieren in de regelbeheersoftware, door nauw samen te werken met vergunningverleners en andere interne stakeholders.

  1. Vrijheid in de uitvoering
    "De opdrachtnemer heeft de vrijheid om zelf te bepalen op welke wijze en op welke tijdstippen de werkzaamheden worden uitgevoerd, zolang de eindresultaten volgens de gestelde verwachtingen en binnen de afgesproken tijdsplanning worden geleverd."
  2. Geen vaste werktijden of werkplek
    "Er wordt geen eis gesteld aan vaste werktijden of een vaste werkplek; de opdrachtnemer kan op eigen initiatief bepalen wanneer en waar het werk plaatsvindt, mits de resultaten tijdig worden opgeleverd."

De Omgevingswet vraagt om een omgevingsgerichte aanpak voor het toegankelijk maken en beheren van regels, vergunningen, meldingen en informatie voor burgers en bedrijven. Dit betekent dat specialisten naast het opstellen van regels ook betrokken zijn bij de vertaalslag van regelgeving naar toepasbare regels in ICT-systemen.

We zijn op zoek naar een specialist die als een spin in het web fungeert en overzicht kan houden. Je hebt oog voor detail en affiniteit met regelgeving opstellen en vergunningverlening, gecombineerd met kennis van de fysieke leefomgeving. Een ICT- en/of juridische achtergrond is essentieel, evenals inlevingsvermogen in burgers en bedrijven. Je moet inzicht hebben in het samenspel van regelbeheersoftware, plansoftware, zaaksystemen en het Omgevingsloket.

Vereisten / knock-outcriteria
1. Een afgeronde opleiding op minimaal hbo master of wo niveau;
2. Aantoonbare werkervaring met de Omgevingswet;
3. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met het digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO);
4. Aantoonbare werkervaring met het maken van provinciale regels binnen een provinciale overheid, gemeente of omgevingsdienst.

Selectiecriteria te beoordelen door Flextender  (weging, totaal 100 punten)
5. Minimaal 2 jaar ervaring met de (invoering van de) Omgevingswet (20 punten)
6. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met het digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO); (30 punten)
7. Aantoonbare werkervaring met omgevingsverordeningen en toepasbare regels; (30 punten)
8. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring binnen een provinciale overheid; (20 punten)

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.

Competenties

  • Enthousiast en gedreven, nieuwsgierig en leergierig;
  • Betrokken teamspeler met goede samenwerkingsvaardigheden;
  • Proactief en resultaatgericht – zonder daarbij je omgeving uit het oog te verliezen;
  • Open blik en draagt bij aan een goede sfeer in het team;
  • Ervaring in politieke dynamiek van de provinciale organisatie.
  • Vaardigheden
  • Je bent communicatief, vlot en vaardig in woord en schrift;
  • Je werkt graag samen en beschikt over uitstekende netwerkvaardigheden;
  • Je werkt zorgvuldig;
  • Je bent omgevingsbewust, verbindend, proactief en enthousiasmerend;
  • Je bent een doorzetter en volhardend;
  • Je bent georganiseerd en kunt goed zelfstandig werken;
  • Je kunt met tegengestelde belangen omgaan;
  • Je bent pragmatisch, oplossingsgericht en een teamspeler.

Beoordeling
Stap 1: Beoordeling Offertes op minimumeisen
De Offertes worden eerst beoordeeld op de minimumeisen die in de Offerteaanvraag zijn vermeld. De controle van de Offerte vindt plaats op daadwerkelijke inhoud en naar waarheid, hierbij kan eventueel ook contact gezocht worden met derden. Offertes die voldoen aan de minimumeisen worden geselecteerd voor Stap 2 in de beoordeling. De Offertes die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie tien (10) Offertes die aan de opdrachtgever worden voorgelegd
Offertes die voldoen aan de minimumeisen worden in onderlinge vergelijking op de in de Offerteaanvraag genoemde “selectiecriteria te beoordelen in Stap 2”. De tien (10) Offertes die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor Stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige Offertes worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de tien (10) offertes van in onderlinge vergelijking op de volgende gunningscriteria.

- Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.
- Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De drie (3) Offertes die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria gaan door naar Stap 4 (Selectiegesprek). De kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de Opdrachtgever nader geverifieerd in hoeverre de betreffende Offertes voldoen aan de minimumeisen en criteria die genoemd zijn bij Stap 2 en Stap 3. Daarnaast wordt getoetst op de in de Offerteaanvraag genoemde competenties. Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal Stap 3 van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de Gegadigde die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan de in de Offerteaanvraag genoemde competenties. Alle overige Inschrijvers worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 11.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht geen fee in rekening bij de winnende leverancier. 

Benodigd aantal professionals
1.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr
Is hybride werken mogelijk:  ja

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op maandag 2 december tussen 09.00 uur en 11.00 uur of donderdag 5 december tussen 15.30 uur en 17.00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen zo snel mogelijk bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Overige informatie

  • De opdrachtgever zal om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.
  • Het facturatieproces van deze opdracht verloopt middels de facturatiemodule van Flextender. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u een handleiding.
  • Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot woensdag 20 november 2024, 09.00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op donderdag 21 november 2024 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

Vraag: In de Vereisten / knock-outcriteria staat onder "4. Aantoonbare werkervaring binnen een provinciale overheid;" Moet ik deze knock-out zo strik opnemen dus als je voor gemeenten/omgevingsdiensten hebt gewerkt en samen gewerkt hebt aan de implementatie van de provinciale regels en verordening, voldoet dit niet aan de knock-out?

Antwoord: Ervaring met het maken van provinciale regels binnen een gemeenten/omgevingsdienst voldoet niet aan de knock-out criterium, echter dit wordt aangepast in het profiel. 

De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot maandag 25 november 2024, 09.00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.