Projectleider Omgevingsvisie
Gemeente Zwartewaterland
 
Aanvraagnummer
16250
Duur
Tot 1 januari 2026
Opties verlenging
Mogelijk, maar nog niet bekend
Uren per week
16 tot 24 uur
DAS opdracht
Ja
Start
Zo spoedig mogelijk
Opleidingsniveau
WO
Regio
Gelderland
Einde inschrijfdatum
20 June 2024
Eindtijd
09:00 uur

Beleef de Gemeente Zwartewaterland
De gemeente Zwartewaterland bestaat uit 3 kernen en een mooi buitengebied. Genemuiden staat bekend om zijn grootschalige tapijtindustrie van internationale allure. Hanzestad Hasselt kent een rijke en eeuwenoude historie. Zwartsluis heeft veel watersport en scheepsbouw en fungeert als toegangspoort naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zwartewaterland is dus een bedrijvige én een groene gemeente, prachtig gelegen aan het Zwartewater. Belangrijk daarbij is het behoud van evenwicht tussen economie en ecologie. Kenmerkend is verder het respect van de mensen naar elkaar en de betrokkenheid van de gemeenschappen bij onze samenleving.

Bij de gemeente Zwartewaterland werken we met ongeveer 200 mensen. Het is overzichtelijk, persoonlijk en collegiaal. Samen creëren we de beste ondersteuning voor onze inwoners, door breed te denken op een kleinschalige manier en altijd met een passende oplossing. Daarvoor maken wij ons hard. Onze kernwaarden zijn: participatief, integer, integraal en kwaliteitsgericht.

Onze organisatie kent weinig hiërarchie en veel korte lijnen. Als medewerker van Zwartewaterland draag je grote verantwoordelijkheden. Je wordt uitgedaagd om buiten vakspecialistische kaders te denken. Daarbij hanteren we vanzelfsprekend moderne arbeidsvoorwaarden. Vanuit ons kantoor in Hasselt, aan de rand van de binnenstad, ben je binnen 10 minuten op de A28. Prima bereikbaar vanaf bijvoorbeeld Zwolle, Meppel en Kampen.

Opdracht omschrijving
De gemeente Zwartewaterland stelt een omgevingsvisie op. De gemeenteraad heeft besloten om de visie stapsgewijs te ontwikkelen door middel van bouwstenen. Als projectleider Omgevingsvisie geef je leiding aan en voer je regie op het proces om te komen tot een door de gemeenteraad vastgestelde omgevingsvisie. Naast regie op het geheel, voer je specifiek ook de projectleiding op de bouwstenen ‘beleidsarme actualisatie’ en ‘ontwikkellocatie wonen en bedrijvigheid’. De eerste bouwsteen is gericht op het creëren van een goede basis voor de visie, waaronder het op visieniveau verwerken van bestaand beleid. De tweede bouwsteen richt zich op het aanwijzen van toekomstige inbreidings- en uitbreidingslocaties voor woningbouw en bedrijvigheid. De tijdshorizon van de visie is 2040.

De visieontwikkeling doe je in nauwe samenwerking met het (te werven) extern bureau dat de omgevingsvisie opstelt. Je geeft leiding aan het projectteam dat de achtereenvolgende stappen van het proces voorbereid en uitvoert. Ook draag je zorg voor tijdige betrokkenheid van en overleg met de gemeenteraad, college, MT en ambtelijk opdrachtgever. Tot je opdracht behoort ook het laten uitvoeren van een milieueffectrapportage en het inwinnen van advies bij de commissie voor de milieueffectrapportage.

Verantwoordelijkheden
De projectleider is verantwoordelijk voor de voortgang van het project omgevingsvisie in de gemeente Zwartewaterland. Concreet wordt daarbij het volgende van jou verwacht: 
- Voeren van regie op de vlotte voortang van het proces en de daarin te nemen stappen;
- Opstellen participatieplan conform ons participatiebeleid, voor interne en externe communicatie, in overleg met de betrokken medewerker communicatie;
- Leidinggeven aan het projectteam;
- Samenwerken en afspraken maken met het extern bureau dat de omgevingsvisie opstelt;
- Voldoende inhoudelijke deskundigheid voor het kunnen formuleren van opdrachten en aansturen van externe bureaus en collega’s;
- Tijdig afstemmen met gemeenteraad, college, managementteam en ambtelijk opdrachtgever (programmaregisseur Omgevingswet), zodat voldoende draagvlak ontstaat voor de inhoud;
- Integrale verantwoordelijkheid voor het project, waar het betreft kwaliteit, budget, inhoud en voortgang, alsmede het up to date houden van de aanpak;
- Opstellen van memo's, college- en raadsvoorstellen en eindredactie bij (tussentijdse)documenten.

Vereisten / knock-outcriteria
1. Een afgeronde opleiding op hbo niveau;
2. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 7 jaar als projectleider binnen een gemeentelijke instelling;
3. Aantoonbare kennis van milieueffectrapportages (ligt dit duidelijk toe in het cv).

Gunningscriteria te beoordelen door Flextender  (weging, totaal 100 punten)
4. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider omgevingsvisie (30 punten);
5. Een afgeronde opleiding op wo niveau (15 punten);
6. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeentelijke en/of overheidsinstelling (30 punten);
7. Aantoonbare werkervaring met het aansturen en begeleiden van projectteams binnen een politiek-bestuurlijke omgeving (ligt dit duidelijk toe in het cv) (15 punten);
8. Aantoonbare werkervaring met het opstellen van participatieplannen conform een vooropgesteld participatiebeleid (10 punten).

Competenties
- Samenwerkingsgericht;
- Resultaatgericht;
- Uitstekende communicatieve vaardigheden.

 Beoordeling
Stap 1: Beoordeling CV’s op minimumeisen
Flextender beoordeelt de CV’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie tien (10) CV’s die aan de organisatie worden voorgelegd
Flextender beoordeelt de CV’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De tien (10) kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de CV’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd in onderlinge vergelijking op de volgende criteria.

  • Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.
  • Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste drie kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties).

Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 11 Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht € 2,50 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier.

Benodigd aantal professionals
1.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr (in overleg)
Is hybride werken mogelijk: in overleg.

Planning
De gesprekken bij de gemeente zijn gepland op Dinsdag 25 juni 2024 vanaf 09.00 uur tot 12.00 uur.  De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op Vrijdag 21 juni 2024 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.

Overige informatie

  • De gemeente kan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verzoeken.
  • De gemeente vraagt om een maandelijkse facturatie met prestatieverklaring.
  • ‘Bring your own device’ is van toepassing. (eisen apparatuur) De laptop draait op Windows 10 of Windows 11 en heeft een USB-C aansluiting heeft die de Thunderbolt 4 standaard ondersteunt. De telefoon wordt door de fabrikant nog wordt ondersteund met updates en is voorzien van de laatste updates. Word niet op afstand worden beheerd door een andere organisatie (2 MDM beheer oplossingen op 1 toestel is niet mogelijk).

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot maandag 17 juni 2024, 09.00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op dinsdag 18 juni 2024 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

Vraag: In de opdrachtbeschrijving is te lezen dat 'de gemeente Zwartewaterland een omgevingsvisie opstelt'. Op de gemeentelijke website is al veel prettige leesbare informatie te vinden over de Omgevingsvisie en de ambities. Klopt het dat het hier gaat om een actualisatie van een eerder vastgestelde Omgevingsvisie? 
Antwoord: Dat klopt, maar wel een zeer substantiële.

Vraag: En is er al een (start)document beschikbaar met een toelichting op de ambities voor de actualisatie en de beoogde doorlooptijd/planning?
Antwoord: Ja, er is een discussienotitie opgesteld met uitgangspunten. Deze is door de raad vastgesteld. Zie bijlagen.

Vraag: Is de projectorganisatie al bepaald of moet die nog worden ingericht?
Antwoord: De stuurgroep, het kernteam en het adviesteam integraliteit zijn reeds bepaald. De werkgroepen voor de diverse bouwstenen nog niet. Zie ook hoofdstuk 5 van de discussienotitie.

Vraag: En wat zijn de andere bouwstenen, naast de genoemde ‘beleidsarme actualisatie’ en ‘ontwikkellocatie wonen en bedrijvigheid’?
Antwoord:

  • Omgevingsvisie – basis op orde
  • Ontwikkellocaties wonen en bedrijvigheid
  • Visie buitengebied
  • Inzet grondbeleidsinstrumenten & actualisatie MPG
  • Wonen
  • Ontwikkellocaties grootschalige opwek duurzame energie (al wordt dit misschien anders gezien de huidige actualiteit)
  • Bovenwijkse voorzieningen
  • Openbare ruimte
  • Waterhart Zwartsluis

De reactietermijn van deze aanvraag duurt tot donderdag 20 juni 2024, 09.00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.