Aanjaagteam Landelijk lerend netwerk voor ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’
ZonMw
 
Aanvraagnummer
16973
Duur
12 maanden
Opties verlenging
2 maal 12 maand(en)
Uren per week
36 (voor het gehele team) uur
DAS opdracht
Ja
Start
z.s.m.
Opleidingsniveau
HBO
Regio
Zuid-Holland
Einde inschrijfdatum
19 August 2024
Eindtijd
09:00 uur

Organisatie ZonMw
ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Wij werken op het snijvlak van onderzoek, beleid en praktijk aan een zo goed mogelijke gezondheid van mensen in Nederland. We stimuleren en financieren onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De hoofdopdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zie ook onze site www.zonmw.nl.

Opdracht
Het ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’ draagt bij aan de realisatie van de ambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA) rond regionale samenwerking door ondersteuning te bieden bij het opzetten en verstevigen van organisatie en governance in de IZA-regio’s en het ontwikkelen en delen van benodigde kennis bij de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem. Het verzamelen en delen van kennis en het leren van ervaringen bij de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem, op zowel regionaal als landelijk niveau is een belangrijk onderdeel van dit programma.

In 2022 is ZonMw gestart met het bouwen aan een Landelijk lerend netwerk dat domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’s) en later ook IZA-regio’s moet ondersteunen bij het transformeren naar een nieuw gezondheidssysteem.

Het Landelijk lerend netwerk bestaat uit:

  1. Landelijke partijen met elk een eigen expertise en rol in de regio als coördinator/initiator van netwerken rondom domeinoverstijgend samenwerken. De partijen zijn: Alles is Gezondheid, Pharos, Nederland Zorgt Voor Elkaar, Health~Holland, RIVM, NZa, VWS en ZonMw.
  2. Ongeveer 50 DSV’s en IZA-regio’s die, met een subsidie van ZonMw, stappen gaan zetten in het transformatieproces naar een nieuw gezondheidssysteem en het bouwen aan een toekomstbestendige samenwerkingsstructuur.

In de afgelopen jaren hebben de landelijke partijen een gezamenlijk narratief opgesteld over de transformatieopgave en de zes bouwstenen[1] die daarbij van belang zijn.

De komende jaren gaan de betrokken landelijke partijen gezamenlijk de 50 DSV’s ondersteunen in hun transformatieproces. Dit gebeurt mede door:

  • het stimuleren van kennis(uitwisseling) en ondersteuning op de zes bouwstenen van transformatie;
  • het agenderen van (systeem)knelpunten en
  • het bijdragen aan het formuleren van oplossingsrichtingen.

Hiervoor zullen allerlei activiteiten ingezet worden, denk aan bijvoorbeeld doorbraaksessies, verdiepingsworkshops, reflectiesessies, werkbezoeken en een lerende evaluatie. Daarnaast gaan we kijken hoe we de opgedane kennis, ervaring en ondersteuning breder kunnen verspreiden. Ook is er continue aandacht nodig voor de verdere opbouw en ontwikkeling van het Landelijk lerend netwerk en het verstevigen van de samenwerking tussen de landelijke partijen.

Om de komende jaren de vaart te houden in bovenstaande activiteiten heeft ZonMw een aanjaagteam nodig dat bestaat uit mensen met expertise op het gebied van transformatie, domeinoverstijgend samenwerken in zorg en ondersteuning, en het aanjagen en opbouwen van een samenwerking met verschillende partijen en hun eigen belangen. Bij de ondersteuning van de DSV’s en IZA-regio’s staat het samen leren transformeren centraal.

Daarnaast zijn er nog vele andere ontwikkelingen rondom kennisdeling, waaronder bijv. vanuit het ministerie van VWS met onder andere (boven)regionale kennissessies. Het aanjaagteam dient ook verbinding te leggen met in ieder geval deze bovenregionale kennissessies van VWS, maar waar relevant ook met andere ontwikkelingen.

Activiteiten en eindproducten
Deze opdracht draait om het adviseren en ondersteunen van het ZonMw programmateam bij het inhoudelijk organiseren en vormgeven van de activiteiten die we voor 2024-2026 hebben vastgesteld en gaandeweg ook gezamenlijk en met input van het aanjaagteam, de landelijke partijen en de DSV’s gaan ontwikkelen. Daarnaast fungeert de opdrachtnemer waar nodig als procesbegeleider, voorzitter of inhoudelijke expert. Een groot deel van de opdracht vindt plaats in co-creatie met de opdrachtgever, de landelijke partijen, de DSV’s en IZA-regio’s. Er zijn al wel een aantal concrete activiteiten en eindproducten te omschrijven:

1. Ondersteuning bieden bij de activiteiten van 2024, reeds besproken en ontwikkeld in gezamenlijkheid met de DSV’s en landelijke partijen.
2. Een advies over het leren transformeren in relatie tot de bevindingen en behoeften vanuit het landelijk netwerk vertaald naar activiteiten voor de DSV’s en IZA-regio’s voor 2025 en 2026.
3. Het mede-organiseren van de activiteiten benodigd om gezamenlijk te leren transformeren in 2025 en 2026. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: doorbraaksessies, verdiepingsworkshops, reflectiesessies en werkbezoeken.
4. Een rapportage (analyse en advies) over de doorontwikkeling en verduurzaming van het Landelijk lerend netwerk. Met daarin ook oog voor de samenstelling van het netwerk.
5. Een rapportage over de bevindingen rondom transformatie en domeinoverstijgend samenwerken vanuit het Landelijk lerend netwerk.
6. Het ondersteunen van het ZonMw programmateam bij het in kaart brengen van resultaten binnen en buiten het Landelijk lerend netwerk die raken/bijdragen aan de transformatie richting een nieuw gezondheidssysteem.
7. Het verbinden van de activiteiten van het Landelijk lerend netwerk met andere relevante ontwikkelingen vanuit andere lerende gremia, waaronder minimaal met de kennissessies georganiseerd vanuit het ministerie van VWS.

Voorwaarde inschrijving
ZonMw zoekt een team van professionals dat samen deze opdracht kan oppakken. Het team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 professionals. Deze zullen gezamenlijk voor 36 uur per week werken. ZonMw heeft een budget van maximaal € 300.000,- per jaar. Wij verwachten per inschrijving een offerte (inclusief cv’s). In deze offerte staan de teamleden benoemd en wordt uitleg gegeven over de aanpak en verdeling van de werkzaamheden. Daarnaast staan de onderstaande criteria uitgewerkt. Per criterium wordt een motivatie opgenomen hoe aan het criterium wordt voldaan.

Minimumeisen / knock-outcriteria – beschrijf per criterium hoe hier aan voldaan wordt.
1. Alle beoogde teamleden beschikken over minimaal HBO werk- en denkniveau;
2. Minimaal 3 teamleden hebben in de afgelopen 3 jaar aantoonbaar met de betrokken 8 landelijke partijen uit het Landelijk lerend netwerk samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem;
3. Minimaal 3 teamleden hebben eerder een lerend netwerk met landelijke dekking opgezet, ondersteund en begeleid;
4. Minimaal 3 teamleden hebben aantoonbare kennis en minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van de transformatie naar een duurzaam gezondheidssysteem;
5. Minimaal 3 teamleden hebben aantoonbare kennis en minimaal 5 jaar werkervaring opgedaan op het terrein van domeinoverstijgend samenwerken in de zorg;

Gunningscriteria – beschrijf per criterium hoe hier aan voldaan wordt.
6. De teamleden samen hebben kennis op de 6 bouwstenen van transformatie en zijn in staat deze kennis over te dragen aan de DSV’s en IZA-regio’s en kunnen hen ondersteunen en begeleiden in het transformatieproces. (30 punten);
7. De teamleden samen zijn in staat om inzichten over het leren transformeren te analyseren en te integreren met (wetenschappelijke) kennis om zo tot bruikbare tools te komen voor de DSV’s en IZA-regio’s in het transformatieproces naar een duurzaam gezondheidssysteem (30 punten);
8. De teamleden samen zijn in staat om bijeenkomsten voor DSV’s en IZA-regio’s te organiseren, voor te zitten en inhoudelijk vorm te geven gericht op het leren transformeren (10 punten);
9. Alle teamleden hebben minimaal 2 jaar werkervaring met het toepassen van actieleren in de praktijk. Hierbij is er een goede balans tussen actie en reflectie (10 punten);
10. Twee teamleden hebben minimaal 5 jaar ervaring met het toepassen van creatieve werkvormen in de zorg- en welzijnssector (10 punten);
11. De teamleden samen hebben een breed netwerk van contacten die aangesproken kunnen worden over transformeren van domeinoverstijgende samenwerkingen met een expliciete link naar het wetenschappelijk veld (10 punten).

Competenties

  • De teamleden beschikken over natuurlijk overwicht en zijn toegankelijk en benaderbaar;
  • De teamleden zijn analytisch sterk en begrijpen hoe ingewikkeld het belangenspel in een politieke omgeving kan zijn. De teamleden doorzien dit belangenspel snel en weten hierop goed in te spelen;
  • De teamleden weten resultaten om te zetten naar acties in de praktijk;
  • De teamleden beschikken over een flexibele inzet. De drukte qua werkzaamheden varieert per week;
  • De teamleden zijn onderzoekende, enthousiaste personen die anderen in beweging weten te krijgen;
  • Plannen en organiseren: de teamleden zorgen ervoor dat mensen en middelen op het juiste moment beschikbaar zijn;
  • Stressbestendigheid: de teamleden blijven kalm in drukke omstandigheden.

Beoordeling
Stap 1: Beoordeling offertes op minimumeisen
Flextender beoordeelt de offertes op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Teams die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De teams die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: De offertes die voldoen aan minimumeisen worden aan de opdrachtgever voorgelegd
De offertes van teams die voldoen aan de minimumeisen worden voorgelegd aan de opdrachtgever. De opdrachtgever beoordeelt op basis van de hierboven beschreven gunningscriteria met welke teams zij door willen naar stap 3 in de beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De teams die na het beoordelen op gunningscriteria het beste scoren worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste drie teams worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige teams worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende teams voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het selectiegesprek vindt plaats bij de opdrachtgever en wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van het team dat heeft ingediend. De teams dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde teams op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan het team die naar het oordeel van de opdrachtgever het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige teams worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Offerte richtlijnen
Maximaal 10 pagina’s en maximaal 5 cv’s, opgesteld in het Nederlands. Uit de offerte dient duidelijk naar voren te komen waarom het team achter de inschrijving geschikt is voor deze opdracht. Verder worden in de offerte de teamleden benoemd en wordt uitleg gegeven over de aanpak en verdeling van de werkzaamheden. Daarnaast staan de bovenstaande criteria uitgewerkt. Per criterium wordt een motivatie opgenomen hoe aan het criterium wordt voldaan.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht € 2,50 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier. 

Benodigd aantal professionals
Minimaal 3 en maximaal 5 teamleden.

Werkdagen
De inzet qua uren per week is flexibel in te vullen door het team maar wel in overleg met opdrachtgever.

Planning
Het selectiegesprek met de opdrachtgever wordt op maandag 26 of dinsdag 27 augustus gepland. De teams die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk vrijdag 23 augustus bericht. Overige teams ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.

Overige informatie

  • ZonMw verzoekt tot het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring;
  • ZonMw verzoekt tot het aanleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag;

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot woensdag 14 augustus 2024, 09:00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op donderdag 15 augustus 2024 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

Vraag: Betreffende het Programmateam Wat is rol en verantwoordelijkheden van het programma team in relatie tot het aanjaagteam
Antwoord: Rol en verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van de activiteiten cq op te leveren producten en worden onderling afgestemd. ZonMw is opdrachtgever en werkt nauw samen met de teamleden van het aanjaagteam (max 5). Wij verwachten van het aanjaagteam dat zij aantoonbare kennis en ervaring hebben op het gebied van de transformatie naar een duurzaam gezondheidssysteem en op het gebied van domeinoverstijgend samenwerken. Het ondersteuningsprogramma voor de DSV’s wordt grotendeels in co-creatie met ZonMw gemaakt; het aanjaagteam is een strategische partner en brengt expertise in over transformeren in de zorg en is dus niet uitsluitend een uitvoerende partij. 

Vraag: Is er een organogram van het programma beschikbaar? 
Antwoord: Nee, dat is er niet. 

Vraag: Daarnaast hebben we nog een aantal inhoudelijke vragen betreffende het kopje 'Activiteiten en eindproducten', we hebben de vragen per punt gesteld:
Punt 1: Er wordt gesproken over ondersteuning bieden bij activiteiten welke reeds besproken en ontwikkeld zijn. Welke activiteiten voor 2024 zijn dit en kunnen we een overzicht ontvangen?
Ja, zie organogram


Punt 2: Er wordt gesproken over bevindingen en behoeften vanuit het landelijk netwerk, zijn deze bevindingen en behoeften reeds opgehaald?
Antwoord: Dit is deels opgehaald en vertaald naar een programma voor de rest van 2024, zie plaatje hierboven. Het ondersteuningsprogramma stelt de behoeften van de DSV’s centraal. Deze behoeftes dienen continu gepeild worden (dit is een ongoing activiteit).

Punt 5: Er wordt gesproken over de bevindingen waarvan een rapportage opgesteld moet worden. Zijn deze bevinden reeds opgehaald?
Antwoord: Nee. Het traject met de DSV’s is in mei gestart. Zie ook eerdere vraag.
En wat wordt hier bedoeld met rapportage? Gaat het hier om een eenmalige of periodiek rapportage? Is analyse en advies onderdeel van het opstellen van het rapport?
Antwoord: Analyse en advies worden gedurende de gehele looptijd gevraagd en zal op basis van opgedane ervaring gevraagd worden. De rapportages kunnen eenmalig of periodiek zijn, afhankelijk van thema en ontwikkelingen. Rapportages worden in overleg gevraagd.

Vraag 1 Wij denken u een uitstekend team te kunnen bieden dat de nodige (landelijke en Europese) ervaring meebrengt om uw lerend netwerk ‘Ondersteuning regionale samenwerking’ vleugels te geven. En we begrijpen dat ZonMW graag snel in september van start gaat. Om tot een zorgvuldig samengesteld team te komen én een goed uitgewerkte onderbouwing hoe dit team uw programmateam gaat ondersteunen hebben wij echter wat meer tijd nodig dan door de krappe deadline nu beschikbaar is. Bent u bereid om de deadline op te schuiven, bijvoorbeeld naar de week van 26 augustus, zodat we u een goede en complete offerte kunnen doen toekomen die recht doet aan de uitgebreide vraagstelling?
Antwoord: Nee, helaas kunnen wij de deadline niet verlengen.

Vraag 2 Ons bureau is al 35 jaar dé expert in het opbouwen en onderhouden van kennisnetwerken binnen de domeinen zorg, jeugd, veiligheid en sociaal. Ook staan we goed aangeschreven om onze implementatiekracht; wij weten hoe je een transformatie daadwerkelijk in gang kunt zetten. Met deze expertise en vaardigheden denken wij van grote toegevoegde waarde te zijn voor de samenwerkende landelijke partijen, de IZA-regio’s en de DSV-verbanden. Daar is veel kennis verzameld, maar minder ervaring hoe je regionale netwerken bouwt of regionale verankering organiseert met de partners die in de uitvoering zitten. Zo wij de aanvraag lezen, wordt met name die expertise en ervaring gevraagd, en dat is wat wij doen. Wij zijn als organisatie in staat om de regionale partners te ondersteunen bij: - Het stimuleren van kennisuitwisseling; - Ondersteunen bij het transformatieproces; - Het agenderen van knelpunten; - Het formuleren van oplossingsvraagstukken. Ons kennisfundament vormt onze zeer grote expertise in het gemeentelijk sociaal domein en de jeugdzorg en daarnaast een beknopt maar relevant track record rondom IZA en regionale samenwerking in de zorg. Waar het gaat om samenwerking, zien wij onszelf als koploper in het adviseren bij institutionele belangen, financiën, governance in het netwerk en in de regio, leren loslaten van bestaande structuren en culturen. Onze vraag is nu of u van ons verwacht dat wij vooraf al over de nodige zorg-inhoudelijke kennis beschikken, of dat wij die ons in korte tijd eigen mogen maken, als investering uit eigen middelen in onze deskundigheidsontwikkeling
Antwoord: Wij verwachten van het aanjaagteam dat zij aantoonbare kennis en ervaring hebben op het gebied van de transformatie naar een duurzaam gezondheidssysteem en op het gebied van domeinoverstijgend samenwerken in de zorg. De DSV’s zetten stappen in een transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem. Om het ondersteuningsprogramma goed in te kunnen richten dient men goed zicht te hebben op hoe de gezondheidszorg op dit moment georganiseerd is. Een van de knock out criterium is dat minimaal 3 teamleden aantoonbare kennis en minimaal 5 jaar werkervaring opgedaan hebben op het terrein van domeinoverstijgend samenwerken in de zorg

Vraag 3 Op pagina 3 en 4 geeft u de Knock-outcriteria aan. U vraagt om minimaal 3 teamleden die de afgelopen 3 jaar aantoonbaar met de betrokken 8 landelijke partijen uit het landelijk lerend netwerk hebben samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem. Moet elk teamlid met alle 8 landelijke partijen hebben samen gewerkt? Of volstaat het als de drie teamleden gezamenlijk met de 8 landelijke partijen hebben samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem?
Antwoord: Minimaal drie teamleden dienen met alle 8 landelijke partijen te hebben samengewerkt. Dat is het knock out criterium.

Vraag: Zoals wij het begrijpen, gaat ons team uw programmateam ondersteunen. Kunt u aangeven hoe deze werkrelatie is gedacht voor wat betreft de verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden? 
Antwoord: Rol en verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van de activiteiten cq op te leveren producten en worden onderling afgestemd. ZonMw is opdrachtgever en werkt nauw samen met de teamleden van het aanjaagteam (max 5).

Vraag: Wij zijn bijvoorbeeld goed in het voorbereiden, uitvoeren en opvolging geven aan netwerkbijeenkomsten en dergelijke gericht op kennisdeling; we beschikken daartoe over een breed areaal aan innovatieve werkvormen en ervaren procesbegeleiders. We zijn sterk in het beknopt en helder opstellen van startnotities en conclusion papers, in het formuleren van adviezen, het ondersteunen van experts, inleiders (sprekers) en (ervarings)deskundigen bij het voorbereiden en delen van hun kennis en inzichten, en in het opzetten en uitvoeren van communicatiestrategieën om stakeholders en derden te informeren en betrekken bij voor hen relevante kennisontwikkelingen, bijvoorbeeld met behulp van netwerksurveys. Past dit bij waar bij u de behoefte en verwachting zit? 
Antwoord:  De teamleden van het aanjaagteam (max 5) werken nauw samen met het ZonMw programmateam. Wij verwachten van het aanjaagteam dat zij aantoonbare kennis en ervaring hebben op het gebied van de transformatie naar een duurzaam gezondheidssysteem en op het gebied van domeinoverstijgend samenwerken. Het ondersteuningsprogramma voor de DSV’s wordt grotendeels in co-creatie met ZonMw gemaakt; het aanjaagteam is een strategische partner en brengt expertise in over transformeren in de zorg. Het aanjaagteam is dus niet uitsluitend een uitvoerende partij. 

Vraag: Zojuist ben ik teruggekomen van vakantie en zie deze vacature die me op het lijf is geschreven. Nu lukt het me niet meer voor 19 augustus een team samen te stellen en voor te stellen. Is het ook mogelijk om mijn cv en motivatie wel in te sturen? Wellicht als aanvulling op een voorgesteld team? 
Antwoord: Wij zoeken echt een team vanuit een aanbieder. Hierdoor zijn inschrijvingen van een kandidaat niet mogelijk. 

Vraag: Is het alleen mogelijk om als team te reageren op deze vacature? Of kunnen jullie ook een team samenstellen? Ik heb ervaring met het opzetten van lerende netwerken binnen de ggz vanuit het HLA (voorloper IZA). En heb in die hoedanigheid samengewerkt met veel partijen aangegeven in de vacature. 
Antwoord: Wij hebben nu behoefte aan 1 team. Het is dus alleen mogelijk om als team te reageren.

Vraag: Is narratief over transformatieopgave (waarnaar verwezen wordt in de tekst) beschikbaar? Waar kunnen we die vinden of kunnen we die ontvangen? 
Antwoord: Zie bijlage

Vraag: 2. In het lijstje concrete activiteiten en eindproducten staat dat de activiteiten voor 2024 zijn besproken en ontwikkeld, kunnen jullie inzicht geven in de activiteiten 2024
Antwoord: Zie plaatje in een van de eerdere vragen

Vraag: bij de functie eisen staat ''Minimaal 3 teamleden hebben in de afgelopen 3 jaar aantoonbaar met de betrokken 8 landelijke partijen uit het Landelijk lerend netwerk samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem.'' Als het 6 van de 8 partijen betreft en voor de rest wordt wel aan alle vereisten voldaan, is het dan wel zinvol om voorstel in te dienen?
Antwoord: Nee, knock out criterium is dat ''Minimaal 3 teamleden hebben in de afgelopen 3 jaar aantoonbaar met de betrokken 8 landelijke partijen uit het Landelijk lerend netwerk samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem” minimaal 3 teamleden moet allemaal met die partijen hebben samengewerkt

De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot maandag 19 augustus 2024, 09:00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.