Hartelijk dank voor de interesse. De reactietermijn is helaas verlopen en u kunt niet meer reageren op deze inhuuropdracht.
Projectmanager MaaS, deelmobiliteit en hubs bij Goedopweg
Provincie Utrecht
 
Aanvraagnummer
11183
Duur
12 maanden
Opties verlenging
2 maal 12 maand(en)
Uren per week
8 tot 24 uur uur
DAS opdracht
Ja
Start
Zo spoedig mogelijk
Opleidingsniveau
HBO
Regio
Utrecht
Einde inschrijfdatum
maandag 6 februari 2023
Eindtijd
09:00 uur

Organisatie
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie. 

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Je gaat werken binnen de uitvoeringsorganisatie Goedopweg. Goedopweg is een samenwerkingsorganisatie van de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bij Goedopweg maken we de drukke regio Utrecht beter bereikbaar én beter leefbaar. Met vernieuwende en praktische oplossingen verduurzamen we verkeer en mobiliteit en dragen zo bij aan een gezonde toekomst. Graag samen met jou.

Onderdeel van Goedopweg is het programma ‘Aanpak Regionale Opschaling Deelmobiliteit & MaaS’ . Dit programma heeft als belangrijkste doel de deelmobiliteit buiten de twee grote steden te organiseren samen met de betreffende gemeenten. Dit programma bestaat uit diverse werklijnen waaronder kennisdeling en het creëren van aanbod met en voor gemeenten en in samenwerking met marktpartijen. Middels het organiseren van een ‘werkplaats’ met o.a. thematische bijeenkomsten wordt de kennisdeling tussen gemeenten (en markt) bewerkstelligd.

Opdracht
Wat ga je doen:
Als projectmanager MaaS, deelmobiliteit en hubs zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden de volgende:

  • Voorbereiden en organiseren van- en uitvoering geven aan kennisevenementen Deelmobiliteit in de werkplaats met en voor Utrechtse gemeenten.
  • Organiseren van (bestuurlijke)samenwerkingen tussen Utrechtse gemeenten en marktpartijen voor de regionale opschaling van deelmobiliteit (in kwantiteit en kwaliteit).
  • Ondersteuning bieden aan de programmamanager bij de aanpak regionale opschaling Deelmobiliteit & MaaS. Het Plan van Aanpak is opvraagbaar.
    • Samenvatting van het Plan van Aanpak:

De gemeenten worden bij elkaar gebracht in een co-creatie (de gezamenlijke werkplaats) en werken toe aan een logisch netwerk van deelmobiliteit, ofwel een ‘daily urban system’ dat via meerdere MaaS-aanbieders wordt ontsloten. Samen met al onze partners werken we aan een kwalitatief hoogstaand netwerk van deelmobiliteit en 25 hubs binnen tien regionale gemeenten. Aanvullend op het realiseren van het aanbod stimuleren we de vraag naar deelmobiliteit met (marketing)campagnes.

  • Op zeer korte termijn verwachten we de volgende hoogtepunten: 
    • Start van de Werkplaats Deelmobiliteit;
    • Start van een onderzoek naar de interesses en behoeften naar deelmobiliteit binnen de gehele provincie Utrecht;
    • De evaluatie van de regionale MaaS-pilot (vanuit landelijk programma én zelfstandig) inclusief schetsen van handelingsperspectieven voor MaaS, deelmobiliteit en hubs;
    • De voorbereiding en uitrol van vijf (MaaS-waardige) deelmobiliteit hubs op bedrijventerrein De Liesbosch - Nieuwegein, waarmee we het eerste gemeentegrens overstijgende aanbod van deelmobiliteit realiseren. Gelijktijdig voeren we een bijpassende werkgevers-doelgroepenbenadering uit. 
  • Hierbij is het belangrijk om het totale werk goed te kunnen overzien, om kennis te hebben van deelmobiliteit en de markt maar vooral ook om zelf uitvoerend sterk te zijn en goede relaties (en daarmee vertrouwen) op te kunnen bouwen. Het team is relatief klein en van de projectmanager wordt verwacht dat zij/hij/hen grote delen zelfstandig voorbereidt en uitvoert.

Wie zoeken wij:
Voor het programma ‘Aanpak Regionale Opschaling Deelmobiliteit & MaaS’ zoeken wij een ervaren projectmanager Deelmobiliteit die bekend is met de wereld van duurzame mobiliteit èn die het leuk vindt om vooral zelf de handen uit de mouwen te steken om de plannen te realiseren en de beoogde doelstellingen te halen. We zoeken iemand die praktijkervaring heeft met het organiseren van kennisevenementen en het realiseren van publiek-private samenwerkingen. De projectmanager Deelmobiliteit valt onder de verantwoordelijkheid van de programmamanager Deelmobiliteit en MaaS. We zoeken een doener met voeten in de klei ervaring, die ook de skills heeft om relaties en vertrouwen op te bouwen en het overzicht te bewaren en samen met de programmamanager in control is. 

Let op! De uren bouwen zich op. Eerst 8 uur en richting de zomer wordt de opdracht 24 uur.

Vereisten / knock-outcriteria
1. Kandidaat heeft minimaal 5 jaar werkervaring in de duurzame mobiliteit;
2. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van duurzame mobiliteit binnen een (semi)overheidsorganisatie;
3. Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
4. Aantoonbare werkervaring met het opzetten en begeleiden van publiek-private samenwerking;
5. Uurtarief maximaal €120.- exclusief BTW en inclusief reiskosten woon-werkverkeer;

Gunningscriteria te beoordelen door Flextender (weging, totaal 100 punten)
6. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van deelmobiliteit en relatie met MaaS en hubs (30 punten);
7. Aantoonbare werkervaring met het opzetten en begeleiden van publiek-private samenwerking op het gebied van duurzame mobiliteit (40 punten);
8. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider (30 punten).

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.

Competenties
1. Vermogen om complexe publiek-private trajecten tot een goed einde te brengen;
2. Organiseren van draagvlak bij alle relevante stakeholders;
3. Communicatief sterk, gewend te spreken op directieniveau binnen zowel bedrijven als overheden;
4. Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen bij lokale overheden;
5. Kan inspireren en presenteren.

Beoordeling
Stap 1: Beoordeling Offertes op minimumeisen
De Offertes worden eerst beoordeeld op de minimumeisen die in de Offerteaanvraag zijn vermeld. De controle van de Offerte vindt plaats op daadwerkelijke inhoud en naar waarheid, hierbij kan eventueel ook contact gezocht worden met derden. Offertes die voldoen aan de minimumeisen worden geselecteerd voor Stap 2 in de beoordeling. De Offertes die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie tien (10) Offertes die aan de opdrachtgever worden voorgelegd
Offertes die voldoen aan de minimumeisen worden in onderlinge vergelijking op de in de Offerteaanvraag genoemde “selectiecriteria te beoordelen in Stap 2”. De tien (10) Offertes die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor Stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige Offertes worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de tien (10) offertes van in onderlinge vergelijking op de volgende gunningscriteria.

- Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.
- Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De drie (3) Offertes die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria gaan door naar Stap 4 (Selectiegesprek). De kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de Opdrachtgever nader geverifieerd in hoeverre de betreffende Offertes voldoen aan de minimumeisen en criteria die genoemd zijn bij Stap 2 en Stap 3. Daarnaast wordt getoetst op de in de Offerteaanvraag genoemde competenties. Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal Stap 3 van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de Gegadigde die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan de in de Offerteaanvraag genoemde competenties. Alle overige Inschrijvers worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 11.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht geen fee in rekening bij de winnende leverancier. 

Benodigd aantal professionals
1.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: In overleg
Is hybride werken mogelijk:  ja

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op donderdag 9 februari 2023 van 11:00 uur tot 15:00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op woensdag 8 februari bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Overige informatie

  • De opdrachtgever zal om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.
  • Het facturatieproces van deze opdracht verloopt middels de facturatiemodule van Flextender. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u een handleiding.
  • Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot maandag 30 januari 2023, 09:00 uur De vragen en bijbehorende antwoorden worden op dinsdag 31 januari 2023 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot maandag 6 februari 2023, 09:00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.